Etsi
  • Nina Maleta

Näe itsesi tavoitteessa - vahvista positiivisia ajatuksia ja mielikuvia

Wayne Gretzky, yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä huippu-urheilijoista käytti mielikuvaharjoittelua urallaan.

"Wayne Gretzky uskoi visualisoinnin voimaan. Hän harjoitteli mielessään samaa suoritusta yli 10 000 kertaa. Gretzky kuvaili kokemusta aivan kuin sähköiskuiksi selkärankaa pitkin, kun suoritus lopulta tuntui pelitilanteessa." (Lähde: Biohakkerin käsikirja).


Vaikka et olisi huippu-urheilija silti mielikuvaharjoittelusta voi olla sinulle apua. Ne asiat, joille annamme huomiomme, kasvavat mielessämme. On siis hyödyllistä päivittäin visualisoida sitä, mitä kohti olemme menossa. Unelmasi toteutumisen kannalta mielikuvaharjoittelulla voi olla suuri merkitys. Vahvistatko pelkojasi ("mitä, jos tämä ei onnistu, mitä, jos epäonnistun") vai mahdollisuuksiasi onnistua ("minun on mahdollista saavuttaa välitavoitteeni, olen hyvä siinä, mitä teen", "viiden vuoden päästä unelmani elättää minut täysin ja olen taloudellisesti riippumaton")? Tavoitteita ja mielikuvia voi olla paljon - käytä luovuuttasi.


Kaikki menestystarinat sisältävät nousuja ja laskuja ja se on lähes aina välttämätön osa matkaa. Miten suhtaudut pettymyksiin ja epäonnistumiselta tuntuviin yrityksiin ja kokeiluihin tavoitellessasi jotain suurta?Nykytutkimuksen mukaan aivoja on mahdollista "uudelleen ohjelmoida" (eng. rewire) ja opetella parempia tapoja ajatella ja toimia. Aivoilla on kapasiteetti luoda uusia hermoratoja ja korvata haitallisia ajatuksia ja toimintamalleja, uusilla hyvillä ajatuksilla ja toimintamalleilla. (Lue lisää neuroplastisuudesta; kirjasuositus blogipäivityksen lopussa).


Samalla tavalla kuin kuntosaliharjoittelulla vahvistamme lihaksiamme, positiivisilla ajatuksilla ja toimintamalleilla voimme korvata haitallisia negatiivisia ajatuksia ja toimintamalleja. Aivot, kuten myös lihakset, tarvitsevat tietyn määrän toistoja, positiivisia ajatuksia, jotta positiiviset ajatukset automatisoituvat ja tulevat dominoiviksi. Meillä on mahdollisuus muuttaa aivojen tapaa toimia, huolimatta siitä, mikä lähtötilanteemme on. Suosittelen vahvistamaan positiivisia ajatuksia omista kyvyistäsi ja vahvuuksistasi. Olet uniikki.


Mitä enemmän teet jotain, sitä enemmän haluat sitä tehdä. Sama toimii myös toisinpäin. Mitä vähemmän teet jotain, sitä vähemmän haluat sitä tehdä. Tämä on tärkeä tieto korvatessamme haitallisia ajatusmalleja uusilla hyvillä ja opetellessamme uusia tapoja (esim. uusi elämäntapa tai ruokavalio).


Mitä vähemmän ajattelemme ja vahvistamme negatiivisia ajatus- tai toimintamalleja, sitä vähemmän haluamme näin tehdä jatkossakaan. Vastaavasti mitä enemmän vahvistamme uusia, hyviä ajatuksia ja mielikuvia, sitä enemmän haluamme jatkaa niiden vahvistamista. Vahvistaessamme positiivisia ajatuksia tavoitteistamme ja omasta itsestämme, aivot muokkautuvat pikku hiljaa oikeaan suuntaan ja tämä vaikuttaa myös konkreettisesti tahtotilaamme. Aivojen "uudelleen ohjelmointi" vaatii aikaa, eikä tapahdu yhdessä yössä, mutta pitkäjänteisesti voimme saavuttaa hyviä tuloksia.


Checklist:

-Treenaa mielikuvaharjoittelua päivittäin tai viikoittain. Visualisoi unelmia kuvin ja ideoin. Näe itsesi toteuttamassa ja elämässä näissä tunnelmissa ja paikoissa. Miltä tämä tuntuu kehossa?Mikäli tämä tuntuu alkuun vaikealta, se on ihan normaalia, mutta älä luovuta.


-Laita silmät kiinni ja ajattele omia vahvuuksiasi, joita sinulla on unelman toteutumiseksi. Jos esimerkiksi olet luova, mitä voit jakaa omasta luovuudestasi omille asiakkaille, muille ihmisille tai miten voit hyödyntää sitä oman vision toteuttamiseen? Jos olet optimistinen, miten toteutat tätä vahvuutta päivittäisessä elämässäsi? Kirjoita ylös omia vahvuuksiasi ja tapoja harjoittaa ja vahvistaa niitä päivittäin.


-Ota tavaksi kannustaa itseäsi kuten kannustaisit samassa tilanteessa olevaa ystävää.


-Rentoudu, anna itsellesi aikaa ja lupa rauhoittua unelmien ja tavoitteiden ääreen.


-Ole itsellesi armollinen, voit esimerkiksi ajatella "tarvitsen tämän oppitunnin, jotta voin kehittyä ja hioa kykyjäni vieläkin paremmaksi." Hiljaa hyvää tulee.


Lähteet:

Norman Doidge, The Brain That Changes itself; Stories of Personal Triumph from the Frontiers of Brain Science, 2007

Teemu Arina, Jaakko Halmetoja & Olli Sovijärvi, Biohakkerin käsikirja, 2016