Etsi
  • Nina Maleta

Sinun ei tarvitse olla täydellinen voidaksesi aloittaa

Kahdenkeskisissä valmennustapaamisissa usein esille nouseva teema on suorittaminen ja monissa tapauksissa voidaan puhua perfektionismista. Nykyajassa on tarve suorittaa ja olla mahdollisimman hyvä. Kulttuuri, jossa elämme, muokkaa ihmisistä tietynlaisia. Elämässä pitää olla tietyt asiat, jotta voi kokea olevansa riittävä ja kuitenkaan mikään ei riitä.


Usein voi olla kyse siitä, että yksilö toimii yhteiskunnan tai toisten ihmisten odotuksista käsin huomaamattaan, koska ihanteet ovat internalisoituneet osaksi meitä. Lopulta elämä on muodostunut sellaiseksi, että se sisältää asioita, joita ihminen ei edes välttämättä valitsisi elämäänsä, jos hän saisi valita uudelleen.


Täydellisyyden tavoittelu voi olla esteenä yksilön kehitykselle siten, ettei hän uskalla ottaa vaadittavia ensimmäisiä askeleita kohti todellisia unelmiaan, koska pelkää epäonnistumista. Kyse voi myös yksinkertaisesti olla siitä, että uutta asiaa ei uskalleta koittaa, koska jo alussa pitäisi osata riittävän hyvin, jotta voi ylipäätään aloittaa. Tavoitteet tuntuvat tässä hetkessä saavuttamattomilta ja se voi usein johtaa toimettomuuteen.


Omassa elämässäni olen painiskellut riittämättömyyden tunteen kanssa ja huomasin, etten hyödyntänyt koko potentiaalini töissä, joihin olin ajautunut. Elämässä kaikki oli tavallaan hyvin, mutten kuitenkaan ollut tyytyväinen, koska tiesin, etten tehnyt sitä, mikä oli minulle kutsumus. Olin pitkään tiennyt, että haluan työskennellä ihmisten auttamisen parissa ja hyödyntää kielitaitoani, koska se tuo erityistä sisältöä elämääni.


Lähtiessäni tälle matkalle joskus aikoja sitten, en tiennyt ollenkaan tarkkaan minkälaiselta minun unelmani konkreettisesti kokonaisena näyttää. Pienistä palasista lähdin etsimään, tutustuin aiheisiin, jotka minua kiinnostivat, luin kirjallisuutta ja löysin mielenkiintoisia henkilöitä, jotka olivat menestyneitä toimijoita alalla. Tämä on ollut mieletön matka ja sillä matkalla olen edelleen. Olen niin onnellinen siitä, että saan viimein tehdä unelmastani totta.Haluan kannustaa sinua olemaan rohkea sanomaan ääneen, mitä todella elämältäsi haluat. Asioiden kirjoittaminen paperille myös selkiyttää ja näin tavoitteesi konkretisoituvat. Sinun ei tarvitse olla täydellinen voidaksesi aloittaa. Voit lähteä pienistä askelista liikkeelle. Minkä yhden sellaisen asian voit tehdä päivittäin, joka vie sinua lähemmäs tavoitettasi?


Mikäli tavoitteenasi on esimerkiksi liikkua enemmän, sinun ei tarvitse lähteä kuntosalille kolme kertaa viikossa, vaan voit aloittaa puolen tunnin lenkistä, joka vie sinua lähemmäs huippukuntoa. Mikäli haluat suuntautua esimerkiksi jollekin tietylle alalle tulevaisuudessa, voit ottaa tavoitteeksi lukea vähän jotain siihen liittyvää joka päivä.


Pienin askelin päivittäin, teet isoja harppauksia pitkässä juoksussa. Kuuntele myös itseäsi. Toimitko pelosta vai luottamuksesta käsin, omista haluista käsin vai siitä käsin, mitä sinulta odotetaan? Voit sanoutua irti ympäristön paineista ja päättää tehdä asiat niin kuin itsellesi sopii.


Kaipaatko valmennusta tavoitteiden asettamiseen tai oman polun löytämiseen? Ota yhteyttä ja varaa maksuton kartoitustapaaminen.